Det digitale klasseskillet

Det digitale nettsamfunnet har i stor grad redusert avstandene på kloden vår gjennom en virtuell verden uten fornemmelse av distanse. Via nettet kan vi kommunisere i sanntid på tvers av verdensdelene, og vi kan chatte med folk på andre siden av kloden like enkelt som med bestevennen i nabolaget. Men klasseskillene blir også mer tydelige i dette samfunnet fordi befolkningen er ulikt utstyrt med ressurser i forhold til å ta del i det digitale samfunnet, enten pga. mentale barrierer for å ta i bruk den nye teknologien, eller manglende ressurser knyttet til nødvendig infrastruktur for å kunne delta i det digitale samfunnet.

SINTEF-forsker Petter Brandtzæg hevder i en artikkel i Gemini  (et forskningsmagasin fra NTNU og Sintef) at det å kunne betjene pc og internett snart er like viktig som å kunne lese. Stadig flere tjenester legges på nett og folk må bedrive en stor grad av selvbetjening. De som ikke kan bruke teknologien blir hjelpesløse og føler seg fremmedgjort. Og i likhet med det å kunne lese eller ikke, skaper dette et klasseskille som i vår vestlige verden oppleves (foreløpig) først og fremst som et mentalt klasseskille, mens skillet mellom den rike vestlige verden og den fattige del av verden er langt mer eksistensiell. Gjennom sosiale medier hvor vi er veldig åpne om vår velstand og vårt materialistiske liv, vil nok den fattige delen av verden, dvs. de få som har tilgang til nettsamfunnet, føle sterk avmakt. Et naturlig spørsmål er om sosiale medier vil bidra til åforsterke kløften mellom fattige og rike land? Umiddelbart kan en få inntrykk av at dette er enda en faktor som forsterker kløften og gjør det vanskeligere å tette den.

For å sette problemstillingen i perspektiv er det interessant å se bakover i historien. Da boktrykkerkunsten kom til Europa på 1400-tallet medførte det en revolusjon i forhold til å få spredd det skrevne ord. De første bøkene var kostbare og det er liten tvil om at de først skapte et markant klassekille mellom fattig og rik, men samtidig brakte boktrykkerkunsten med seg nye muligheter som ble en forutsetning for det moderne demokratiet. Boktrykkerkunsten gjorde det mulig å spre den samme kunnskapen til mange og medførte en større kollektiv identitet. Vi kan vel neppe påstå idag at lesekunsten og spredning av det skrevne ord har bidratt til å øke klasseskillet mellom fattige og rike land. Er det da noen grunn til å tro at det digitale nettsamfunnet vil gjøre det?

Det digitale nettsamfunnet er avhengig av teknologi og infrastruktur som det er knyttet betydelige kostnader til, og mange vil nok mene at dét er den største utfordringen. Thomas Hylland Eriksen sier i en artikkel i Gemini at internett er blitt en del av infrastrukturen i det vestlige samfunnet, like viktig som utbyggingen av jernbanen, det internasjonale postvesenet og veinettet. Men han peker samtidig på en interessant forskjell mellom disse tre og utbyggingen av internett. Jernbane, post og vei ble sett på som en del av infrastrukturen som ville komme samfunnet til gode økonomisk og da var det en selvfølge at det offentlige skulle ta ansvaret. Det samme er ikke tilfelle med infrastruktur knyttet til internett som i all hovedsak håndteres av kommersielle aktører. Dermed blir utbyggingen av internett begrenset til områder hvor det er mulig å hente ut økonomisk gevinst.

I likhet med boktrykkerkunsten vil nok også det digitale nettsamfunnet medføre store og positive endringer i samfunnet vårt. Forhåpentligvis kommer disse også den fattige del av verden tilgode. Trådløs teknologi kan være nøkkelen til å få dette til gjennom enklere og billigere tilgang til internett. I tillegg må nok det offentlige ta større ansvar for å bygge opp infrastrukturen som trengs.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i sosiale medier. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s